Ako čistiť parnú trysku a mliečne cesty kávovaru |
Parná tryska kávovarov (na niektorých automatoch nazývaná aj cappuccinator) slúži na spenenie mlieka, ktoré potrebujete na vytvorenie mliečnych nápojov ako latté či cappuccino. Bežná parná tryska profesionálnych kávovarov len tlačí paru a umenie našľahať mlieko necháva na obsluhu. Automatické cappuccinatory na väčšine automatických kávovarov zároveň primiešavajú vzduch, čím šľahanie mlieka prakticky vykonávajú samostatne bez potreby väčšieho zásahu obsluhy. Sami uznáte, že zasušené mlieko na parnej tryske pôsobí nevábne, je plné baktérií a nevonia. Pravidelné čistenie je preto namieste a nesmie byť zanedbávané. Čistenie parnej tryskyHygiena káže očistiť parnú trysku kávovaru okamžite po skončení šľahania mlieka v kanvičke. Našľahané mlieko tak skoro nepadne, takže máte čas ihneď dôkladne zvonka utrieť trysku vlhkou handričkou a zároveň naprázdno vypustiť trocha pary, čím trysku takmer dokonale prečistíte aj zvnútra. Parná tryska je horúca, takže ak to nespravíte ihneď po našľahaní, mlieko sa prisuší a neskôr to pôjde ťažšie. Hrubšiu vrstvu nánosu mlieka (pri zanedbanej hygiene) očistíte nasledovne:
Čistenie cappuccinatora na automatických kávovaroch
Veľkú väčšinu cappuccinatorov je možné dôkladne rozobrať na jednotlivé diely a dôkladne poumývať pod horúcou tečúcou vodou. Rozoberte a vyčistite Váš cappuccinator čo najčastejšie, ako je to možné, minimálne však každý deň, v ktorom pripravujete mliečne nápoje. Na dôkladné vyčistenie si pripravte roztok čistiaceho prípravku s vodou do kanvičky a vložte do neho voľný koniec hadičky, ktorú bežne ponárate do mlieka. Tento roztok následne prepustite cez cappucinator, čím ho aj zvnútra dôkladne vyčistíte. Následne ho ešte dôkladne prepláchnite čistou vodou. Niektoré automaty disponujú programom na prečistenie mliečnych ciest. Pri jeho použití bude kávovar samostatne nasávať roztok z kanvičky. |
Pridať komentár:
Pridať reakciu na komentár: