Ako pripraviť dobrú moka kávu | PRESSICKO.SK

 
 
 
+421 915 966 320  /  +421 902 121 815 pressicko@pressicko.sk
 
 
 
Úvod > Návody > Moka káva
 

Ako pripraviť moka kávu

Moka kávovar (u nás zvaný aj kotyogó) je jeden z najrozšírenejších kávovarov v našich domácnostiach. Je malý, lacný a pri zvládutí pár techník s ním dokážete pripraviť naozaj chutnú kávu. Pre mnohých je moka jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy kávy. 

Výhody moka kávovaru:

  • nízka nákupná cena
  • jednoduchá obsluha
  • intenzívna chuť kávy

Nevýhody moka kávovaru:
 
  • káva pripravená v moka konvičke nemá cremu. Tento problém čiastočne rieši špeciálna konvička Bialetti Brikka, stále to však nie je crema ako na espresse
  • ak si neustrážite dĺžku prípravy, kávu môžete ľahko prepáliť
  • na moka konvičke pripravíte vždy len toľko kávy, na koľko je moka konvička určená. Čiže ak máte moka na 6 šálok, nemôžete sitko naplniť iba do polovice, musíte pripraviť šesť porcií. Preto je dobré zaobstarať si viac veľkostí konvičiek

Postup prípravy:
 
  • do spodnej nádoby vlejte (podľa možnosti zmäkčenú) vodu, vždy iba po poistný ventil. Ventil už musí byť nad hladinou vody
  • zrnká kávy pomeľte stredne hrubo (niečo medzi kuchynskou a hrubozrnnou soľou)
  • sitko sa plní vždy doplna, čiže množstvo kávy závisí od veľkosti konvičky (filtra). Kávu v sitku neutláčajte, iba zarovnajte. Plné sitko vložte do spodnej časti moka konvičky. Môžete očistiť okraje sitka od kávy, aby neznehodnocovala tesnenie kávovaru
  • moka konvičku položte na najmenší plameň sporáka a pár minút počkajte, kým voda prebuble do vrchnej časti konvičky. Keď vidíte, že káva už pomerne rýchlo preteká do vrchnej časti, odstavte konvičku zo zdroja tepla, zabránite tým prepáleniu kávy. Zvyšok kávy dôjde už sám vďaka zbytkovému teplu konvičky. Ak používate elektrickú platničku, alebo sklokeramickú varnú dosku, môžete použiť ktorúkoľvek konvičku. Na indukčné varné platne sa ale používajú špeciálne konvičky určené na indukciu
 
Pár tipov na záver:
 
  • s hrúbkou mletia kávy môžete experimentovať. Čím hrubšie zrnká pomeliete, tým bude jej chuť slabšia, čím jemnejšie bude pomletá, tým bude chuť intenzívnejšia. Ale pozor, príliš jemné mletie môže upchať sitko a kvôli malému tlaku v spodnej nádobe sa voda potom nemusí pretlačiť do vrchnej nádobky 
  • do spodnej časti nádoby môžete vliať aj horúcu vodu (zoskrutkovať ju potom musíte v rukaviciach alebo pomocou utierky, konvička sa veľmi rýchlo zohreje) a urýchliť tým samotnú prípravu. Káva by zároveň mala mať o niečo menej horkú chuť.
  • ak nemáte mlynček a kupujete mletú kávu, hľadajte kávu určenú na prípravu špeciálne v moka konvičke. 

 

Ak máte akúkoľvek otázku ohľadom moka kávy, prípadne pripomienky k textu, neváhajte sa vyjadriť v diskusii pod článkom.  Radi Vám odpovieme.

 

 
 
 
odoberanie noviniek na e-mail:

Chcete byť informovaný o novinkách a akciách?
 

Zadajte Váš e-mail