Ako pripraviť kávu z Frenchpress-u | PRESSICKO.SK

 
 
 
+421 915 966 320  /  +421 902 121 815 pressicko@pressicko.sk
 
 
 
Úvod > Návody > French-press
 

Príprava kávy cez French-press

Azda najklasickejším a najjednoduchším spôsobom na prípravu kávy je french-press, známy aj ako francúzsky lis. Francúzskym ho nazývame preto, že prvé dochované záznamy o takomto spôsobe prípravy pochádzajú práve z francúzskeho regiónu Provence. 

Jedná sa o tzv. "full immersion" typ prípravy, to znamená, že počas extrakcie je celá plocha kávy vystavovaná celému objemu vody, vďaka čomu bude mať výsledný nápoj plné telo a zrejme vyšší obsah kofeínu.

Výhody French press prístojov:

  • nízke obstarávacie náklady
  • je ľahko prenosný
  • nepoužíva sa žiadny typ filtrácie, takže výsledná chuť nie je ničím "obmedzená

Nevýhody:

  • napriek pomerne hustému sitku, ktorým oddelíte výsledný nápoj od usadeniny, ostávajú tie najmenšie prachové čiastočky kávy rozptýlené vo výslednom nápoji. Na jazyku tam môžete pociťovať akoby "pieskovú" sadlinu, ktorú následne nájdete aj na dne šálky,

Postup prípravy:

  • Budete potrebovať veľmi hrubo pomletú kávu. Nebojte sa pomlieť ju až na hrúbku kryštálového cukru
  • Na 1 dcl nápoja použite asi 6 gramov kvalitnej kávy
  • Nasypte potrebné množstvo do french-pressu a navlhčite ju malým množstvom horúcej, nie však vriacej vody, ktorá akurát pokryje mletú kávu. Ak je káva čerstvá, bude krásne „kvitnúť“ –bude teda z nej unikať CO2, čo sa prejaví bublinkovaním a uvoľňovaním nádhernej arómy.
  • Asi po tridsiatich sekundách môžete doliať zvyšok vody. Celok nechajte asi minútku odpočívať. Na vrchu sa vytvorí „krusta“, ktorú následne dlhou lyžicou rozmiešajte.
  • Teraz môžete nasadiť samotný piest a zhruba po ďalších 2,5 - 3 minútach ho začnite zatláčať, čím oddelíte  usadeninu na dno prístroja. Celý proces prípravy by nemal presiahnuť 4 minúty.
  • Nápoj ihneď rozlejte do pripravených nahriatych šálok, či prelejte do inej nádoby, aby extrakcia už ďalej nepokračovala.

Pár tipov na záver:

  • S hrúbkou mletia kávy môžete experimentovať. Čím hrubšie zrnká pomeliete, tým bude jej chuť slabšia, čím jemnejšie bude pomletá, tým bude chuť intenzívnejšia
  • Rovnako sa nebojte experimentovať s teplotou vody a dĺžkou luhovania. Káva bude zakaždým iná.

 

Ak máte akúkoľvek otázku ohľadom kávy cez french-press, prípadne pripomienky k textu, neváhajte sa vyjadriť v diskusii pod článkom.  Radi Vám odpovieme.

 
 
 
odoberanie noviniek na e-mail:

Chcete byť informovaný o novinkách a akciách?
 

Zadajte Váš e-mail