Ako vyčistiť mlynček na kávu | PRESSICKO.SK

 
 
 
+421 915 966 320  /  +421 902 121 815 pressicko@pressicko.sk
 
 
 
Úvod > Návody > Ako čistiť mlynček na kávu
 

Ako vyčistiť mlynček na kávu

Rovnako ako kávovar, olejmi nasiaknuté zrniečko praženej kávy zanáša aj mlynček.  Zanesené mlecie kamene strácajú mleciu účinnosť, dĺžka času potrebná na mletie kávy sa zvyšuje a motor mlynčeka sa oveľa viac namáha. O vôni starej, zatuchnutej kávy snáď ani nie je potrebné sa zmieňovať. Pri pravidelnom čistení Vášho kávovaru preto nezabúdajte ani na dôkladné vyčistenie mlynčeka.

Ako čistiť ručný mlynček

Výhodou ručných mlynčekov (aspoň čo sa čistenia týka) je ich ľahká rozobrateľnosť. cistenie mlyncekaAk teda mienite Váš ručný mlynček vyčistiť, rozoberte ho na jednotlivé diely, ktoré dôkladne vyumývate pod tečúcou vodou. Nepotrebujete žiadny čistiaci prášok, všetky diely sú väčšinou ľahko prístupné a po rozobratí môžete hrubé nánosy odstrániť tvrdšou kefkou. Pred opätovným zložením mlynčeka všetky diely dôkladne vysušte, obzvlášť, ak sú mlecie kamene oceľové a nie keramické.

Ako vyčistiť elektrický mlynček

Elektrické mlynčeky je možné čistiť dvoma spôsobmi.

Veľmi ľahko a rýchlo vyčistíte mlynček tak, že vyprázdnite nádobku na zrnkovú kávu a nasypete do nej niektorý z prípravkov na čistenie mlecích kameňov. Ten môže byť vo forme kryštalického prášku, alebo vo forme granúl. Mlynčekom ho pomeliete rovnako, ako bežnú kávu. Prípravok na seba naviaže všetky nečistoty aj mastnotu mlecích kameňov. Následne zvyšky prípravku vymeliete bežnou, zrnkovou kávou. Pri mletí čistiaceho prostriedku sa na vnútornej strane násypky môže usadiť jemný biely prášok. Nezabudnite teda poriadne poumývať aj tú a pred nasypaním novej kávy ju dôkladne vysušte.

Dôkladné vyčistenie mlynčeka je časovo náročnejšie, ale z času na čas je dobré ho urobiť. Ak nie ste technický typ, zverte čistenie mlecích kameňov do rúk odborníkov. Ak si trúfate, rozoberte mlynček (v mnohých prípadoch stačí odobrať násypku na kávu a odskrutkovať vrchnú časť mlynčeka) a vnútornú časť povysávajte. Tým zbavíte mlynček hrubých nečistôt. Následne už budete musieť prísť na spôsob, ako na Vašom mlynčeku sprístupníte spodný aj vrchný mlecí kameň, aby ste ho mohli dôkladne vyčistiť tvrdou kefkou.  Nezabudnite ani na výpusť mletej kávy, ktorú najlepšie vyčistíte jemným štetčekom.

cistenie mlynceka na kavu

Najmä v prevádzkach, kde sa pripravuje (a teda aj melie) väčšie množstvo kávy sa často zabúda na to, že aj mlecie kamene majú svoju predpísanú životnosť a nevydržia večne. Ak teda zbadáte, že káva už nie je tak konzistentne pomletá ako bývala, alebo že hrúbku mletia musíte stále viac a viac "uťahovať", možno je načase mlecie kamene vymeniť za nové. 

 

Ak máte akúkoľvek otázku ohľadom čistenia mlynčekov, prípadne pripomienky k textu, neváhajte sa vyjadriť v diskusii pod článkom.  Radi Vám odpovieme.

 
 
 
 
odoberanie noviniek na e-mail:

Chcete byť informovaný o novinkách a akciách?
 

Zadajte Váš e-mail