Príprava kávy z Chemexu | PRESSICKO.SK

 
 
 
+421 915 966 320  /  +421 902 121 815 pressicko@pressicko.sk
 
 
 
Úvod > Návody > Chemex
 

Ako urobiť kávu v Chemexe

Kávovar s pomerne nelákavým názvom Chemex sa s nezmeneným dizajnom vyrába už vyše 70 rokov americkou firmou Chemex® Corp so sídlom v Massachusetts. Tento spôsob prípravy vynašiel ešte v roku 1941 pán Dr. Peter Schlumbohm. Nelákavým názvom sa nenechajte spliesť, káva pripravená z neho je plná, živá a vďaka kvalitným filtrom obsahuje plné spektrum chutí.
 
Chemex
 
Výhody Chemexu:
  • prírodné materiály (sklo, drevo, koža)
  • čistá chuť kávy
  • nízka nákupná cena
  • dostupnosť rôznych veľkostí

Nevýhody Chemexu:
  • je ľahko rozbitný, nevhodný na nosenie so sebou

Postup prípravy:
  • zložte si filtračný papier podľa obrázkového návodu. Filtre do 6-8 šálkového Chemexu nemusíte skladať (sú poskladané od výroby), dbajte iba na správne vloženie; tri vrstvy papiera smerujú k výpusti, jedna vrstva na opačnú stranu 

Skladanie maleho Chemex filtra

 

  • predohriatie kávovaru a premytie filtra môžete spojiť; v rýchlovarnej kanvici zohrejte vodu a cez filter ju nalejte do Chemexu. Kávovar sa Vám pekne nahreje a zároveň premyjete filter od drobných čiastočiek papierového prachu
  • kávu du Chemexu melieme pomerne hrubo, a najmä zo začiatku to bude predmetom experimentovania. Nám sa najviac osvedčilo použitie 6g kávy na 1 dcl vody, ale množstvo kávy si môžete prispôsobiť v závislosti od svojich preferencií a chutí od 5 - 8g na deciliter vody. O tom, či je káva vhodne pomletá, sa presvedčíte dĺžkou extrakcie. Káva by nemala prekvapkávať dlhšie ako 4 minúty. Po tomto čase už bude káva naberať najmä horkú chuť a bude obsahovať zbytočne veľa kofeínu
  • keď už máte kávu pomletú a Chemex nahriaty (nezabudnite vyliať vodu, ktorou ste Chemex nahrievali), nasypte do filtračného papiera pomletú kávu
  • pripravte si horúcu, nie však vriacu vodu (okolo 90-93°C). Ak nemáte špeciálnu kanvičku s teplomerom, nechajte zovrieť vodu v bežnej kanvici a počkajte minútku, teplota klesne na použiteľnú úroveň. Ideálna kanvička, s ktorou budete mať prietok vody plne pod kontrolou, je kanvička s "labutím hrdlom"
  • teraz môžete kávu navlhčiť malým množstvom vody tak, aby celá vrstva kávy bola nasiaknutá vodou. V angličtine sa tomu hovorí "blooming" - kvitnutie. Ak je káva čerstvo upražená, bude uvoľňovať CO2, čo sa prejaví bublinkovaním. Káva vzrastie na objeme. Počkajte približne 30 sekúnd. Cítite, ako krásne vonia už teraz?
  • pomalým, krúživým pohybom môžete nalievať vodu z kanvice. Ak sa Vám nezmestí naraz, chvíľu počkajte a dolievajte zároveň s tým, ako káva prekvapkáva
  • na záver kávičku v Chemexe krúživým pohybom zamiešajte a môžete podávať do väčších šálok.
 
Pár tipov na záver:
 
  • nebojte sa experimentovať s množstvom kávy, hrúbkou mletia či teplotou vody. Neexistuje žiadny univerzálny návod, ako vyrobiť dokonalú kávu. Najdôležitejšie je, aby chutila Vám.
  • Na mletie kávy do Chemexu Vám skvele poslúžia aj kvalitné ručné mlynčeky
     

Ak máte akúkoľvek otázku ohľadom Chemexu, prípadne pripomienky k textu, neváhajte sa vyjadriť v diskusii pod článkom.  Radi Vám odpovieme.

 

 
 
 
 
odoberanie noviniek na e-mail:

Chcete byť informovaný o novinkách a akciách?
 

Zadajte Váš e-mail