Ako vyčistiť kávovar od mlieka | PRESSICKO.SK

 
 
 
+421 905 195 405 pressicko@pressicko.sk
 
 
 
Úvod > Návody > Čistenie od mlieka
 

Ako čistiť parnú trysku a mliečne cesty kávovaru

Parná tryska kávovarov (na niektorých automatoch nazývaná aj cappuccinator) slúži na spenenie mlieka, ktoré potrebujete na vytvorenie mliečnych nápojov ako latté či cappuccino. Bežná parná tryska profesionálnych kávovarov len tlačí paru a umenie našľahať mlieko necháva na obsluhu. Automatické cappuccinatory na väčšine automatických kávovarov zároveň primiešavajú vzduch, čím šľahanie mlieka prakticky vykonávajú samostatne bez potreby väčšieho zásahu obsluhy. Sami uznáte, že zasušené mlieko na parnej tryske pôsobí nevábne, je plné baktérií a nevonia. Pravidelné čistenie je preto namieste a nesmie byť zanedbávané. 

Čistenie parnej trysky

Hygiena káže očistiť parnú trysku kávovaru okamžite po skončení šľahania mlieka v kanvičke. Našľahané mlieko tak skoro nepadne, takže máte čas ihneď dôkladne zvonka utrieť trysku vlhkou handričkou a zároveň naprázdno vypustiť trocha pary, čím trysku takmer dokonale prečistíte aj zvnútra. Parná tryska je horúca, takže ak to nespravíte ihneď po našľahaní, mlieko sa prisuší a neskôr to pôjde ťažšie. Hrubšiu vrstvu nánosu mlieka (pri zanedbanej hygiene) očistíte nasledovne:

  • Spinava parna tryskaDo veľkej kanvičky na šľahanie mlieka nalejte studenú vodu a primiešajte 20 ml prípravku na čistenie mliečnych usadenín. Súčasťou balenia prípravku je väčšinou aj šikovná odmerka
     
  • Ponorte parnú trysku čo najhlbšie do kanvičky s roztokom a pustite paru. Paru prepúšťajte tak dlho, kým sa teplota vody v kanvičke priblíži k bodu varu. Následne dôkladne vyčistite trysku handričkou a prepustite cez ňu väčšie množstvo pary naprázdno. Tryska bude opäť ako nová. Väčšina parných trysiek umožňuje špičku trysky odskrutkovať. Ak je to potrebné, odskrutkujte ju a ponorte do roztoku horúcej vody s čističom na 15 minút. Zasušené mlieko sa krásne rozpustí.

Čistenie cappuccinatora na automatických kávovaroch

cappuccinator

Veľkú väčšinu cappuccinatorov je možné dôkladne rozobrať na jednotlivé diely a dôkladne poumývať pod horúcou tečúcou vodou. Rozoberte a vyčistite Váš cappuccinator čo najčastejšie, ako je to možné, minimálne však každý deň, v ktorom pripravujete mliečne nápoje.

Na dôkladné vyčistenie si pripravte roztok čistiaceho prípravku s vodou do kanvičky a vložte do neho voľný koniec hadičky, ktorú bežne ponárate do mlieka. Tento roztok následne prepustite cez cappucinator, čím ho aj zvnútra dôkladne vyčistíte. Následne ho ešte dôkladne prepláchnite čistou vodou.

Niektoré automaty disponujú programom na prečistenie mliečnych ciest. Pri jeho použití bude kávovar samostatne nasávať roztok z kanvičky. 
 

Ak máte akúkoľvek otázku ohľadom čistenia trysiek, prípadne pripomienky k textu, neváhajte sa vyjadriť v diskusii pod článkom.  Radi Vám odpovieme.
 

 
 
 
odoberanie noviniek na e-mail:

Chcete byť informovaný o novinkách a akciách?
 

Zadajte Váš e-mail