Hoci je príprava kávy pomocou Aeropressu vo svete pomerne novinka (v porovnaní s ostatnými alternatívnymi metódami prípravy), stihla si už získať nesmierne množstvo fanúšikov.
V americkom Seattli sa dokonca každoročne konajú majstrovstvá sveta v prípravy kávy touto metódou, minulý rok ich dokonca vyhral Slovák Lukáš Záhradník.
Výhody Aeropressu:
- čistá a intenzívna chuť kávy
- nízka nákupná cena
- Aeropress je malý, skladný, ľahko prenosný a takmer nerozbitný
Nevýhody Aeropressu:
- pre niekoho by mohlo byť nevýhodou, že káva z Aeropressu nemá cremu (rovnako ako pri ostatných alternatívnych prípravách kávy)
Postup prípravy:
Existuje pomerne veľa metód, ako si pripraviť kávu pomocou Aeropressu. Fantázii sa medze nekladú a ak ktorúkoľvek z nich použijete, smelo si ju prispôsobte Vašim potrebám a chuťovým bunkám. Experimentovať môžete s množstvom kávy, hrúbkou mletia, teplotou vody, dĺžkou extrakcie, dokonca aj s filtrami, ktoré použijete. My Vám predstavíme dva najbežnejšie postupy, ktoré Vám môžu pomôcť pri Vašich prvých pokusoch s prípravou.
Bežná metóda:
- pripravte si okolo 15-17 gramov chutnej kávy, ktorú pomeľte o niečo hrubšie, ako sa melie na espresso. Zhruba na jemnosť kuchynskej soli. Pri mletí kávy Vám skvele poslúžia aj kvalitné ručné mlynčeky
- papierový filter vložte do mriežkovanej časti prístroja a dôkladne ho premyte pod tečúcou vodou. Nasaďte mriežku s filtrom na telo kávovaru (to je ten hrubší valec) a kávovar postavte na šálku rovnako ako na obrázku
- nasypte do valca kávu, zalejte ju horúcou, nie však vriacou vodou a premiešajte. Inak bude chutiť káva extrahovaná pri 80°C a inak pri 93°C. Ak nemáte špeciálnu kanvičku s teplomerom, nechajte zovrieť vodu v bežnej kanvici a počkajte minútku, teplota klesne na použiteľnú úroveň. Ideálna kanvička, s ktorou budete mať prietok vody plne pod kontrolou, je kanvička s "labutím hrdlom"
- teraz už len stačí vsadiť tenší valec (ten s gumenou špičkou) do valca s kávou (pôjde to ľahšie, ak gumenú časť vopred navlhčíte) a jemne tlačiť, kým sa Vám kávička celá preleje do šálky. Je to také jednoduché, káva je hotová.
Obrátená metóda:
- Pri obrátenej metóde urobíte všetko ako pri bežnej metóde iba s tým rozdielom, že najprv poskladáte kávovar (vsuniete dva valce jemne do seba, ale nezatlačíte) a obrátite kávovar hore dnom. Nasypete kávu, zalejete vodou a necháte ju minútku lúhovať. Až potom nasadíte mriežku s filtrom, prevrátite kávovar do "normálnej" polohy a zatlačíte
Pár tipov na záver:
- skúste pred papierový filter vložiť napríklad koliesko pomaranča :)
- experimentujte s teplotou vody a s množstvom kávy. Chuť bude zakaždým iná
Ak máte akúkoľvek otázku ohľadom Aeropressu, prípadne pripomienky k textu, neváhajte sa vyjadriť v diskusii pod článkom. Radi Vám odpovieme.
|
Pridať komentár:
Pridať reakciu na komentár: