+421 905 195 405 pressicko@pressicko.sk
 
 
 
Úvod > Návody > Walkure
 

Príprava kávy vo Walkure

Nemecká firma Walküre so sídlom v meste Bayreuth, ktorá sa zoberá výrobou luxusného porcelánu, bola založená v roku 1899 pánom Siegmundom Mayerom. V širokom portfóliu výrobkov tejto firmy nájdete porcelán všetkého druhu, avšak skutočným skvostom sú ich oceňované porcelánové konvičky na kávu, Walküre.

Ich výnimočnosť ocení každý milovník alternatívnych metód prípravy kávy, pretože spôsobom ich používania dovoľujú káve rozvinúť  plnú arómu a celé spektrum chutí. Vtip spočíva v porcelánovej mriežke, ktorá je priamou súčasťou kanvičky. Táto porcelánová mriežka (na rozdiel od papierových, látkových, či kovových filtrov) prepustí všetky aromatické zložky kávy, oleje a kyselinky, čím sa zabezpečí plná extrakcia a prestup všetkých chuťových zložiek do výsledného nápoja.

Výhody Walkure:

  • čistá a intenzívna chuť kávy, plné telo a dokonalá aróma
  • dizajnérsky skvost v modernej, aj klasickej verzii kávovaru
  • jednorázová investícia, nedokupujú sa žiadne filtre

Nevýhody Walkure:

  • snáď len jediná; ako ktorýkoľvek iný porcelán, je ľahko rozbitný

Postup prípravy:

Postup prípravy vo Walküre sa veľmi nelíši od ostatných prekvapkávaných metód prípravy kávy. Snáď len s mletím budete musieť troška experimentovať, odporúča sa hrubé mletie, aby káva neprepadla cez porcelánovú mriežku do spodnej časti kanvičky.

  • pred použitím si Walküre nahrejte horúcou vodou. Nahriaty kávovar dlhšie udrží kávu horúcu a navlhčená mriežka zabráni prepadu kávy do spodnej časti prístroja
  • do tej časti kanvičky, v ktorej je porcelánová mriežka, nasypte hrubo pomletú kávu. Výrobca odporúča 8-10 gramov na šálku, nám sa osvedčilo 8g na 1dcl kvalitnej, čerstvo pomletej kávy
  • pripravte si horúcu, nie však vriacu vodu (okolo 90-93°C). Ak nemáte špeciálnu kanvičku s teplomerom, nechajte zovrieť vodu v bežnej kanvici a počkajte minútku, teplota klesne na použiteľnú úroveň. Ideálna kanvička, s ktorou budete mať prietok vody plne pod kontrolou, je kanvička s "labutím hrdlom"
  • Walkurezložte kávovar podľa obrázka. Spodnú časť tvorí samotná kanvička, do ktorej káva prekvapká. Na ňu položte strednú časť s mriežkou, v ktorej už máte nasypanú kávu. Na vrch položte dispenzer, ktorý zabezpečí rovnomerné liatie vody na celý povrch kávy
  • pomaly nalievajte vodu. Celú extrakciu by ste mali stihnúť do 4-5 minút. Ak vám voda pretiekla rýchlejšie, je to znamením, že káva bola pomletá príliš hrubo. Ak naopak, káva nestihla pretiecť do tohto času, nabudúce zvoľte o niečo hrubšie mletie

Pár tipov na záver:

  • pred samotnou extrakciou môžete kávu najprv troškou horúcej vody "predspariť", čím naplno umožníte rozvinutie arómy kávy
  • nebojte sa experimentovať s množstvom kávy či teplotou vody. Neexistuje žiadny univerzálny návod, ako vyrobiť dokonalú kávu. Najdôležitejšie je, aby chutila Vám

 

Ak máte akúkoľvek otázku ohľadom Walküre, prípadne pripomienky k textu, neváhajte sa vyjadriť v diskusii pod článkom.  Radi Vám odpovieme.

 
 
 
odoberanie noviniek na e-mail:

Chcete byť informovaný o novinkách a akciách?
 

Zadajte Váš e-mail